Kemik Dansitometri Maltepe Devlet Hastanesi | kmk

İSTANBUL ANADOLU GÜNEY KAMU HASTANELER BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ’NE BAĞLI MALTEPE DEVLET HASTANESİ'NDE KEMİK MİNERAL YOĞUNLUĞU TESTİ YAPILMAYA BAŞLANMIŞTIR.

Kemik Mineral Yoğunluğu Testi Nedir ?

Kemik mineral yoğunluğu taraması, kemiklerin kalınlığı, gücü ve kemik kaybını ölçmek için günümüzde kullanılan standart testtir.

Kemik Mineral Yoğunluğu Testi Niçin Yapılır ?

Kemik Mineral Yoğunluğu Testi en sık genellikle menopoz sonrası kadınları etkileyen ancak erkeklerde ve çocuklarda nadiren bulunabilen osteoporozu teşhis etmek için kullanılır. Aynı zamanda osteoporoz ve kemik kaybına yol açan diğer hastalılarının tedavilerinin etkinliğinin izlenmesinde de kullanılır.

Kemik Mineral Yoğunluğu Testi ile kişilerin kırık gelişme riski de değerlendirilebilir. Kırık riski yaş, vücut ağırlığı, önceki kırık öyküsü, ailede osteoporotik kırık öyküsü ve sigara içme, aşırı alkol tüketimi gibi yaşam tarzı ile ilgili konularla ilgilidir ve tedavi için bu faktörlerde göz önüne alınır.

Kemik Mineral Yoğunluğu Testi tavsiye edilen durumlar:

• Menopoz sonrası dönemde ve östrojen almayan kadınlar
  • Fiziksel aktivitesi az olan kişiler
  • İdrar örneklerinde aşırı kollajen bulunan, kemiklerine aşırı yük binecek aktiviteler yapan kişiler.
  • Sigara kullanan
  • Boy kısalması yaşayan,
  • Boyu 170 cm den daha uzun ve ağırlığı 57 kg.dan hafif olan menopoz sonrası kadınlar.
  • Kişisel veya ailevi geçmişinde kalça kırığı olanlar.
  • Kemik kaybına neden olan bir hastalığı olan erkeklerde.
  • Açıklanamayan sırt ağrısı olanlar
  • Çekilen röntgen filmlerinde vertebra kırığı olanlar
  • Osteoporoz belirtileri olanlar ve ya ailede osteoporoz öyküsü olanlar
  • Hipertiroidi, Hiperparatiroidizm hastalığı olanlar.
  • Tip 1 diabet(insüline bağımlı diabet), böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı veya aile öyküsünde osteoporoz olanlar.
  • Prednizon gibi kortikosteroid içeren, dilantin ve bazı barbitüratlar gibi nöbet önleyici ilaçlar veya yüksek dozlarda tiroid replasman ilaçları gibi kemik kaybına neden olduğu bilinen ilaç kullananlar
  • Daha önce hafif bir travma sonrası kemik kırığı yaşayanlar.

Kemik Dansitometri Maltepe Devlet Hastanesi | kmk